جستجو

درآمد اجاره چیست و چه کسانی را شامل می‌گردد؟

طبق ماده ۵۲ قانون مالیات های مستقیم درآمد کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی ناشی از واگذاری حقوق و حق استفاده از املاک واقع در ایران پس از کسر معافیت و هزینه‌های وضع شده دراین قانون مشمول مالیات بر درآمد املاک می‌باشد.

طبق ماده 53 قانون مالیاتهای مستقیم : درآمد مشمول مالیات املاکی که به اجاره واگذار می‌گردد عبارت است از کل مال‌الاجاره، اعم از نقدی و غیر نقدی، پس از کسر بیست و پنج ‌درصد(25%) بابت هزینه‌ها و استهلاکات و تعهدات مالک نسبت به مورد اجاره.

نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی طبق ماده ۱۳۱ قانون مالیات های مستقیم

نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی به استثنای مواردی که طبق مقررات این قانون دارای نرخ جداگانه‌ای می‌باشد به شرح زیر است:

1-تا میزان پانصد میلیون (500,000,000) ریال درآمد مشمول مالیات سالانه به نرخ پانزده درصد (15%)

2-نسبت به مازاد پانصد میلیون (500,000,000) ریال تا میزان یک میلیارد (1,000,000,000) ریال درآمد مشمول مالیات سالانه به نرخ بیست درصد (20%)

3- نسبت به مازاد یک میلیارد (1,000,000,000) ریال درآمد مشمول مالیات سالانه به نرخ بیست و پنج درصد (25%)

• نحوه محاسبه مالیات بر اجاره ملک

• در قدم اول باید اجاره سالانه را مشخص کنید. اگر برای اجاره ملکی، پول پیش نداده باشید، مبلغ اجاره را در عدد ۱۲ ضرب کنید تا اجاره سالانه را به دست آورید.
• بر اساس قانون وضع شده، ۲۵ درصد درآمد اجاره، از مالیات معاف است. برای محاسبه آن عدد به دست آمده را در ۷۵ درصد ضرب کنید.
• و عدد بدست آمده را طبق جدول فوق محاسبه می کنیم

درآمد مشمول مالیات اجاره املاک

درآمد مشمول مالیات املاکی که به اجاره واگذار می‌شود شامل کل مال الاجاره اعم از نقدی و غیر نقدی است و نحوه‌ی محاسبه آن به دو روش است:
1. از روی اجاره نامه رسمی وقتی اجاره نامه در دفاتر اسناد رسمی ثبت شده باشد.
2. بر اساس املاک مشابه چنانچه اجاره نامه رسمی تنظیم نشده باشد.
کسر مالیات اجاره و پرداخت آن بر عهده‌ی مستأجر حقوقی است. اشخاص حقیقی، مطابق تبصره 9 ماده 53 قانون مالیات‌های مستقیم تعهدی نسبت به کسر مالیات اجاره و پرداخت آن به اداره امور مالیاتی ندارند و زمان پرداخت مالیات کسر شده حداکثر 10 روز است.

در خصوص مالیات اجاره بایستی توجه داشت محل سکونت پدر، مادر، همسر، فرزندان یا اجداد و نیز افراد تحت تکفل مؤدی، اجاری تلقی نمی‌شود مگر اینکه به موجب اسناد و مدارک اثبات گردد که اجاره پرداخت می‌شود و نیز در صورتی که مؤدی مالک چندین واحد مسکونی باشد، یک واحد برای سکونت ایشان و یک واحد برای سکونت هریک از افراد مذکور، به انتخاب مالک، از شمول مالیات موضوع اجاره خارج می‌شود.
در مورد املاکی که با اثاثیه و یا با ماشین‌آلات به اجاره واگذار می‌گردد، درآمد ناشی از اجاره‌ی اثاثیه و ماشین‌آلات نیز جزء درآمد ملک محسوب و مشمول مالیات خواهد شد. چنانچه مستأجر اقدام به ساخت مستحدثاتی به نفع موجر نماید، پنجاه درصد ارزش معاملاتی آن در سال تحویل مستحدثات، جزو درآمد مشمول مالیات اجاره برای موجر تلقی می‌گردد.